Milan Svoboda – Historik, Experimentální Gastronom a Vypravěč Příběhů Šlechtických Hostin
- Vaclav Pleska
- 17. 3.
- Minut čtení: 3
Milan Svoboda (*1968) je neobyčejný jedinec, který spojuje vášeň pro historii s uměním gastronomie. Jako historik se nejenže věnuje knihám a výzkumu, ale také aktivně vytváří atmosféru, kde ožívají chuťové zážitky z minulosti. Cítíte to napětí v nápadech, když představuje fascinující minulost na talíři?
Jeho zaměření na retro-gastronomii a aristokratické stolování je opravdu unikátní. Snaží se přenést návštěvníky do doby, kdy jídlo bylo více než jen výživou. Bylo to umění a ceremoniální rituál. Milan experimentálně rekonstruuje historické pokrmy a vytváří zážitky, které kombinují chutě a příběhy dávných časů.

Od kastelána na zámku Nelahozeves přes vysoké funkce v Národním památkovém ústavu až po výzkum stolních rituálů na Univerzitě Karlově se stal uznávaným odborníkem na šlechtickou kuchyni.
Je spoluautorem knihy "Zlato a cukr na šlechtickém stole", která představuje rafinovanost aristokratického stravování. Čtenáři se zde dozvědí nejen o pokrmech, ale také o prezentaci a konzumaci jídel. Například, věděli jste, že na šlechtických večeřích se podávaly speciality jako husí játra s trvanlivým kořením, které určila roční doba?
Milan Svoboda se také stává vypravěčem, protože každá ingredience, kterou používá, má svou historickou hodnotu. Z jeho dílny vznikají fantastické sorbety a paštiky, které ohromují nejen chutí, ale také vzhledem. Například jeho úžasné sorbety, připravované dle dobových postupů a noblesou nejenže chutnají báječně, ale také přenášejí příběh o historii gastronomie.

Na plánovaném experimentálním workshopu v Českém Krumlově budou účastníci vařit podle dobových receptů a testovat legendární “kouzelný stůl” v letohrádku Bellarie. Tento barokní skvost je symbolem rokokového gastronomického umění a účastníci se mohou těšit na autentické zážitky z doby minulého století. Tento workshop má potenciál nejen naučit, ale také inspirovat. Podle Milanových úspěšných workshopů zahrnujících více než 30 jedinečných pokrmů za posledních pět let ukazuje, jak historie může ožít ve vaší kuchyni.
Jedním z nejzajímavějších aspektů Milanovy práce je jeho smysl pro humor. Dokáže i těžká historická témata podat s lehkostí a vtipem. Historie není jen suchý text, ale může být živá a plná zábavy. Kdo by si pomyslel, že se na šlechtických hostinách mohly dít tak kuriózní situace? Například když se celá společnost smála královně? Milan doslova přetváří chápání historické gastronomie. Působí jako most mezi minulostí a přítomností. Jeho vášeň pro jídlo a historii je nakažlivá, motivuje ostatní, aby se více zajímali o to, co a jak jedli naši předci.

A pokud se chcete o jeho fascinujícím světě dozvědět více, nenechte si ujít rozhovor v podcastu Vashek - Rozhovory, kde se ponoříme do tajů aristokratického stolování, kuriózních historických receptů a nečekaných gastronomických objevů. A to není vše! V bonusovém videu si některé speciality sami uvaříme, takže se nejen pobavíte, ale třeba i inspirujete k vlastním historickým kulinářským experimentům!
Není problémem zaměřit se pouze na historické kulinářské techniky. Milanovy workshopy a přednášky také ukazují roli jídla v sociálním životě aristokracie. Jídlo bylo nástrojem společenských interakcí, které utvářely vztahy mezi lidmi. Každé jídlo na aristokratické tabuli mělo svůj význam.
Toto fascinující zkoumání gastronomické historie představuje Milan Svoboda s různými dimenzemi. Umožňuje nám lépe pochopit naše vlastní stolní zvyklosti a přístupy k jídlu dnes. Bylo by hezké vidět jídlo jako umění a kulturu, která nás obklopuje, nejenom jako zdroj výživy.

Na závěr lze říci, že Milan Svoboda je více než jen historik nebo kuchař; je časovým cestovatelem, který přináší chuťové vzpomínky do současnosti. Díky němu můžeme okusit, jak chutnala historie, a porozumět, proč bychom měli uvažovat o našich současných stravovacích návycích.
Pokud chcete vědět, jak chutnala historie, sledujte Milana Svobodu. S ním je minulost nejen zajímavá, ale i zatraceně lahodná!
Těším se na další gastronomické objevování a příběhy, které nám přinese!
Mějte se krásně.
Vashek
Sledujete rozhovor s Milanem v Podcastu Vashek - rozhovory na Radiu Dzomsa:
Premiéra ve čtvrtek 20.3.2025 v 18:00


Comments